Go Back   V6 F-Body.com > Technical Discussion > Internal Engine
Internal Engine Pistons | Rods | Crankshafts | Rebuilds | Swaps

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-16-2013, 04:35 PM
frumpy's Avatar
frumpy frumpy is offline


 
Join Date: Feb 2013
Location: Stratford Ct
Rank: Private
Posts: 102
Question Cold Start Question

i have a 97 3.8L when it's cold out 20 deg's or so,when i start her i get the lifters tapping kinda loud but only for 10-15 sec's until i get a good oil flow i guess,my 94 v6 never did this,this can't be normal for cold starts....and yes the oil level is fine

UPDATE...this problem went away for a lil bit but is now back and it will not stop tapping now....oil level is good but now the guage moves very slightly to the plus...i remember seeing this reading much higher than that when there was no noise....could it be an oil pump that was weak and on it's way out and it's now toast??

Any opinions guys
Reply With Quote
  #2  
Old 02-16-2013, 04:39 PM
Ibanezz's Avatar
Ibanezz Ibanezz is offline


 
Join Date: Oct 2012
Location: Syracuse, New York
Rank: Second Lieutenant
Posts: 2,022
Default Re: Cold Start Question

I have the same thing on cold days with my 02 3.8l. Goes away after a few seconds and oil changes always makes it go away for a week or two. Not sure what the issue is. Id be very happy to see what it is
__________________

2002 35th Anniversary Camaro
SLP CAI&Lid, filter, and ZZP baffle delete
32/19 WS6 Sway bars w/ poly bushings, BMR STB
C5 Y2K wheels WS6 hood. Full LED swap
Reply With Quote
  #3  
Old 02-16-2013, 05:58 PM
Bonemaro's Avatar
Bonemaro Bonemaro is offline
Now back to the good part.
Forum Owner


 
Join Date: Aug 2008
Location: Winder, GA
Rank: Four Star General
Posts: 9,363
Default Re: Cold Start Question

Is it just on one cylinder? Got a lifter going out?
__________________

My 2000 Camaro SS/RS Wannabe. Proud non-member of PHK
Reply With Quote
  #4  
Old 02-16-2013, 06:12 PM
frumpy's Avatar
frumpy frumpy is offline


 
Join Date: Feb 2013
Location: Stratford Ct
Rank: Private
Posts: 102
Default

Quote:
Originally Posted by Bonemaro View Post
Is it just on one cylinder? Got a lifter going out?
stuck my head in and it's hard to tell,got only 118,000 on this 97 a lil early for a lifter no??
Reply With Quote
  #5  
Old 02-16-2013, 07:15 PM
Bonemaro's Avatar
Bonemaro Bonemaro is offline
Now back to the good part.
Forum Owner


 
Join Date: Aug 2008
Location: Winder, GA
Rank: Four Star General
Posts: 9,363
Default Re: Cold Start Question

Mine was a 2000 with 150K and I had a lifter go to the point of blowing the entire bottom out of the engine.
__________________

My 2000 Camaro SS/RS Wannabe. Proud non-member of PHK
Reply With Quote
  #6  
Old 02-16-2013, 07:19 PM
Ibanezz's Avatar
Ibanezz Ibanezz is offline


 
Join Date: Oct 2012
Location: Syracuse, New York
Rank: Second Lieutenant
Posts: 2,022
Default Re: Cold Start Question

Mines only 89k. Got it at 84 and it was kinda doing it.
__________________

2002 35th Anniversary Camaro
SLP CAI&Lid, filter, and ZZP baffle delete
32/19 WS6 Sway bars w/ poly bushings, BMR STB
C5 Y2K wheels WS6 hood. Full LED swap
Reply With Quote
  #7  
Old 02-16-2013, 07:36 PM
frumpy's Avatar
frumpy frumpy is offline


 
Join Date: Feb 2013
Location: Stratford Ct
Rank: Private
Posts: 102
Default

will get a mechanical guage reading hopefully mon at my buddy's garage until then she sits
Reply With Quote
  #8  
Old 02-16-2013, 08:08 PM
Bonemaro's Avatar
Bonemaro Bonemaro is offline
Now back to the good part.
Forum Owner


 
Join Date: Aug 2008
Location: Winder, GA
Rank: Four Star General
Posts: 9,363
Default Re: Cold Start Question

This is what my lifter looked like.



__________________

My 2000 Camaro SS/RS Wannabe. Proud non-member of PHK
Reply With Quote
  #9  
Old 02-16-2013, 08:55 PM
frumpy's Avatar
frumpy frumpy is offline


 
Join Date: Feb 2013
Location: Stratford Ct
Rank: Private
Posts: 102
Unhappy

Damn that's a nasty one Bone
Reply With Quote
  #10  
Old 02-16-2013, 09:28 PM
Ibanezz's Avatar
Ibanezz Ibanezz is offline


 
Join Date: Oct 2012
Location: Syracuse, New York
Rank: Second Lieutenant
Posts: 2,022
Default Re: Cold Start Question

I'd cry. I really don't wanna do internals
__________________

2002 35th Anniversary Camaro
SLP CAI&Lid, filter, and ZZP baffle delete
32/19 WS6 Sway bars w/ poly bushings, BMR STB
C5 Y2K wheels WS6 hood. Full LED swap
Reply With Quote

Go Back   V6 F-Body.com > Technical Discussion > Internal Engine
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
2008 - 2018 V6F-Body.com